• 422

  Restaurant Traian
  0 recenzii

 • Restaurantul Traian, sau Marele Café Traian, este situat în clădirea Hotelului Traian construit de către Scarlat Pastia, primarul orașului Iași în perioada 1877-1879. Deși magazinele din Piața Unirii și de pe străzile Arcu și Lăpușneanu îi aduceau un profit considerabil, primarul a decis să le demoleze pentru a ridica un teatru național. Proiectul nu a fost realizat însă, iar în locul edificiului cultural a ridicat Hotelul Traian.

  Mulțumit de calitatea podului Eiffel din Ungheni, Scarlat Pastia apelează tot la celebrul inginer francez Gustave Eiffel (autorul proiectelor unor capodopere ale artei moderne ca Turnul Eiffel din Paris și Statuia Libertății din New York) pentru realizarea proiectului clădirii. Imobilul a fost construit în stil neoclasic francez, pe o structură metalică (la acea vreme o noutate), având coloane de fontă și platforme metalice.

  Lucrările de construcție s-au derulat între anii 1879-1882, fiind executate de firma condusă de Eiffel. Ca urmare a cheltuielilor de construcție foarte mari, Scarlat Pastia, a fost nevoit să cedeze imobilul către societatea Creditul Urban. Noul proprietar a transformat imobilul în hotel, care aducea venituri mai mari decât un teatru.

  În incinta Restaurantului Traian au avut loc evenimente importante precum banchetul celei de-a XXI-a aniversări a Societății Literare „Junimea“ (1884), serbarea centenarului Răscoalei lui Horia, Cloșca și Crișan (21 octombrie 1884), la care au participat Mihai Eminescu și Ion Creangă.Ion Luca Caragiale a citit pentru prima data manuscrisul piesei O scrisoare pierdută, iar în anul 1918, pentru o scurtă perioadă, în clădire a funcționat Guvernul României.
  Tot aici au poposit de-a lungul anilor prinți și prințese, ambasadori, miniștri și președinți de state, oameni de cultură și artă sau oameni de afaceri, și numeroși artiști celebri.

  Restaurant TRAIAN vă așteaptă să-i treceți pragul, fie ca alegeți Salonul Clasic, Salonul Alb şau Cocktail Bar și vă invită la o nesfârşită sărbătoare a simţurilor. Într-un ambient aristocratic, la lumina candelabrelor şi în sunetul nobil al pianului, vă desfătăm cu delicii culinare ce satisfac exigențe. Meniul rafinat, combină specialitățile bucătăriei tradițional româneşti cu savoarea bucătăriei internaţionale.

  Împreună scriem file de poveste…

 • Recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie


 • 422 Creează un Cont Business
  pentru Restaurant Traian
  Arrow-right