• 387

  Muzeul Unirii Iaşi
  0 recenzii

 • Muzeul Unirii este situat in centrul orasului, pe strada Lapusneanu nr.14, si cuprinde un valoros patrimoniu de istorie moderna.

  Cladirea muzeului constituie ea insasi, primul si cel mai important exponat de muzeu. Chiar golit de orice mobilier, edificiul constituie un punct de atractie. Pledeaza in acest sens vechimea constructiei, stilul arhitectonic, asezarea in peisajul urban si cu precadere destinul istoric de exceptie, casa fiind resedinta domnitorului Alexandru Ioan Cuza si a regelui Ferdinand.

  Construita la inceputul secolului al XIX-lea in stil neoclasic, casa trece, de-a lungul primei jumatati a secolului al XIX-lea, in proprietatea mai multor familii boieresti cunoscute din Moldova: Catargi, Paladi, Cantacuzino-Pascanu, Ghica.
  Intre 1859-1862, palatul este inchiriat pentru a servi drept locuinta domnitorului Principatelor-Unite, Alexandru Ioan Cuza. Cei patru ani au fost suficienti pentru ca edificiul sa ramana in memoria colectiva sub numele de “Palatul Cuza”.

  Timp de peste o jumatate de secol, intre 1886 si 1937, cladirea devine proprietatea Societatii Creditului Urban din Iasi.

  In timpul primului razboi mondial, cand Bucurestiul este ocupat de trupele germane, regele Ferdinand Intregitorul si-a stabilit aici cartierul general.
  Din anul 1937, edificiul ajunge in posesia statului este declarat monument istoric si se amenajeaza la etajul casei, la indemnul lui Nicolae Iorga, muzeul “Palatul Cuza-voda”.

  Sub actuala denumire, Muzeul Unirii, deschis la 24 ianuarie 1959, recent restaurat si reamenajat cuprinde colectii importante privind istoria Unirii Principatelor Romane.

  Parterul prezinta tematic aspecte ale epocii unirii, precum si un istoric al casei.Printre temele abordate sunt cele ce privesc dubla alegere, oamenii Unirii, politica reformatoare a domnitorului Al.I.Cuza.

  Etajul este destinat apartamnentelor domnesti si cuprinde principalele destinatii ale locuintei princiare de la jumatatea secolului al XIX-lea: cabinetele de lucru ale Domnitorului si, respectiv, Doamnei Elena Cuza, sufrageria, salonul, camera de biliard, salonul Doamnei, un dormitor.

  Patrimoniul muzeului cuprinde o diversitate de piese de o deosebita valoare istorica, memorialistica, documentara,dar si artistica: documente, carte rara, harti vechi, fotografii, costume, arta decorativa( mobilier, portelan, arginarie, ceasuri,corpuri de iluminat,covoare) apartinind familiei domnitoare Cuza, dar si aristocratiei perioadei. Muzeul poseda si o valoroasa colectie de monede vechi si medalii.

  Institutia organizeaza pe langa activitatile specifice muzeului, programe de pedagogie muzeala, serate muzicale, simpozioane, congrese, lansari de carte.

 • Recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie