• 894

  Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi
  0 recenzii

 • Monument inconfundabil, veche vatra a culturii si spiritualitatii din Moldova si nu numai, Manastirea Sf. Trei Ierarhi este situata in centrul traditional al Iasului, pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant - fosta Ulita Domneasca - pe partea dreapta venind dinspre Catedrala Mitropolitana, foarte aproape de Palatul Culturii.

  Biserica "Trisfetitelor" a fost ridicata de catre voievodul Vasile Lupu, intre anii 1637 -1639, ca necropola domneasca, reflectand aspiratia ctitorului spre lumea bizantina, combinand structuri si forme traditionale cu materiale pretioase si o decoratie fastuoasa. Mitropolitul Varlaam a sfintit aceast sfant locas la data de 6 mai 1639, iar doi ani mai tarziu aici au fost asezate moastele Sf. Cuvioase Parascheva. In cadrul acestei manastiri au functionat o tipografie si un Colegiu, viitoarea Academie Domneasca. In anul 1970, manastirea a fost inchisa, slujbe fiind oficiate doar de sarbatoarea hramului si in ziua de 24 ianuarie. Manastirea a fost redeschisa dupa 1989, la initiativa IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

  Faima monumentului o constituie broderia de piatra a zidurilor exterioare, pastrata in forma originala, in cea mai mare parte. Treizeci de bandouri ornamentale evolueaza succesiv pe intreg spatiul exterior al zidurilor bisericii, de la temelie pana sus la cornisa turlelor, rememorand si prelucrand vechile crestaturi in lemn si broderii nationale, imprumutand insa elemente asiatice si occidentale. O impunatoare torsada constand in impletirea a trei elemente - simbol al Sfintei Treimi - desavarseste complexul arhitectonic al bisericii.

  Hramul este sarbatorit de Sf. Trei Ierarhi (Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur) la 30 Ianuarie.

  Program de vizitare

  9.30 - 12.00 si 15.00 - 17.00

  Sambata intre 9.30 si 12.00 program de curatenie.

  Slujbele in zilele de rand (cuprinzand cele sapte Laude si Sf. Liturghie) se desfasoara intre orele: 6.00 - 9.30 si 17.00 - 19.30.

  Duminica si in zilele de sarbatoare, programul slujbelor se modifica astfel: 7.30 - 12.00 si 17.00 - 19.30.

  In timpul slujbelor nu se dau explicatii vizitatorilor.

 • Recenzii

  0.0
  (0 recenzii)

  Lasă-ne o recenzie